• 4002閱讀
  • 110回復

就快一歲啦! [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2006-11-14
仲有一個月,我個缸就足足一年啦!

趁佢「生日」之前,影番輯相留念先。

魚缸上層之剪影

[ 本文被freezefox在2006-11-14 20:11重新編輯 ]
1條評分
王子托迪 好友元 +1000 - 2006-11-14

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2006-11-14
餵魚之際,群仙亂舞!

[ 本文被freezefox在2006-11-14 13:55重新編輯 ]

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2006-11-14
全缸照

[ 本文被freezefox在2006-11-14 13:56重新編輯 ]
1條評分
王子托迪 好友元 +1000 - 2006-11-14

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2006-11-14
法仙

呢條係法國神仙,俗稱法仙。但係佢唔係黎自法國架喎,係黎自美國架喎。呢條仲係bb魚黎架。由一吋鬆dd,養到宜家都有2吋。養左足足九個月,大得好慢。但食就食得好多。成個缸最為食係呢條魚。

黑色魚身,鮮黃間條,令佢係影相時,永遠係最搶鏡最靚個條。

[ 本文被freezefox在2006-11-14 18:24重新編輯 ]

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2006-11-14
白尾藍紋

白尾藍紋屬於白尾既幼魚。呢條黎自馬爾代夫,得兩吋大,都係bb魚,未變身。身上紫藍底白紋,非常鮮豔。可惜我部機唔夠勁,影出黎d 紫藍色唔係好出。呢條都養左九個月以上,屬缸中陀地之一。次次餵食,都係佢同法仙最早衝上黎搶食。仲成日啄我手指添。

[ 本文被freezefox在2006-11-14 18:26重新編輯 ]

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2006-11-14

多利:藍倒吊精選!

送比比比既!佢話佢鐘意喎。

呢條養左半年多d。之前好細條,吋零,又成日生白點。所以食極唔肥。前排攪掂哂d白點後,唔知係咪突然吸收好左,兩個月內爆肥!大左成個碼,宜家有兩吋多dd囉。活潑好動,仲好大力。我餵紫菜個陣,佢一口咬住係咁扯,嚇到其他魚都唔敢埋去爭。

[ 本文被freezefox在2006-11-14 14:10重新編輯 ]

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2006-11-14

毛仔:小丑篇

每個咸水魚缸都幾乎一定會見到既魚。但同時,亦係十分難養到既魚。因為大部分小丑都係用生埃「杜」番黎。所以捱唔到一個星期就香。好彩比你撞手神買到條中毒無咁深既,養到超過一個月既話,咁佢都幾乎可以同你個缸共存亡咁滯。

[ 本文被freezefox在2006-11-14 18:27重新編輯 ]

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2006-11-14
藍紋

好多仙魚既幼魚時期,都係藍紋咁既樣。包括北斗、馬鞍、藍面、藍紋、六間、耳班。呢條我相信應該係藍紋既幼魚。但其實我都唔係太識分。佢其實比法仙、白尾更早入到我個缸。佢先係老大哥。養左超過十個月。但偏偏佢個陣就細細條,得個吋零,所以後加既白尾仲惡過佢。前排起白尾係咁抽水添。

但佢亦係我最煩惱既一條魚。因為佢實在太多口啦。成日無厘頭突然咬我d珊瑚。先後食左成舊「豬腰」同分支腦。真係又愛又恨。

[ 本文被freezefox在2006-11-14 18:27重新編輯 ]

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2006-11-14
火焰仙

非常敏捷既火焰仙,鮮紅既體色,係我至愛魚種之一。但真係游得太快,養左佢半年有多,影到可以見下人既就係得個幾張相。

我一定要影到一樣靚靚既再post 過。

[ 本文被freezefox在2006-11-14 14:28重新編輯 ]

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2006-11-14
黃倒吊

最易影都係呢條魚囉。因為黃甘甘,夠哂反光,最易爆光。條魚都養左三個月多d。黎自夏威夷。岩岩黎個陣,瘦到個肚笠哂!宜家就肥肥白白。證明好食好住也!

藍、紫、黃三吊同途。好難得影到一相全吊圖。因為條黃吊唔鐘意條紫吊,成日凶佢,無幾可可以游得咁埋架。

[ 本文被freezefox在2006-11-14 18:19重新編輯 ]

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2006-11-14
紫吊

新成員!我一開缸就想養佢,但成日都唔見有得賣。見到,又大條得滯,唔岩SIZE。等左大半年,終於比我等到呢條吋零既紫吊。黎自紅海,跟左我兩個月都唔夠。宜家係缸入面既細佬輩。但吾好睇少佢,一養定左,好鬼惡架,係魚都打架。

由於太深色,無張相影得清楚,大家張就下啦。

[ 本文被freezefox在2006-11-14 18:23重新編輯 ]

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2006-11-14
巴士

以食苔為生既巴士,係缸中清潔部隊,食苔能力一流。但養左唔夠一年,大左足足三倍以上,開始令我擔心佢會掃跌哂我D珊瑚。養左咁耐,一次都未試過影到佢個樣。個次無厘頭見佢突個頭出黎,即時係咁閃!終於比我影到佢啦。各位觀眾:青龍出洞!

黃龍

日頭搵食,夜晚鑽沙既黃龍,成日同佢主人我緣慳一面。鬼咩,大家既生活節奏岩岩相反。所以好難得影到佢個樣架。仲有一條養得仲耐既紅龍,就連相都影唔到。因為佢比條黃龍仲要早訓。五、六點已經唔見人。幾鬼健康……

珊瑚美人

同屬缸中極度難影到既魚。養左成年咁滯,就係無咩機會介紹比大家識。得呢一張相都係影得黑影一團……無計。

[ 本文被freezefox在2006-11-14 18:34重新編輯 ]

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2006-11-14
馬鞍

新成員。黎左個零月咋。仲要岩岩先放入大缸無耐。勁怕羞。一走理去就「呢」係石係面唔出黎。真係擔心佢食唔飽。之前養過條,養左半年,因為一次唔意外身亡,近排先買番條補充。亦係我至愛魚種之一。

呢條約兩吋鬆d,係缸中體積最大既一條。一般而言,兩吋零仲係幼魚,應該係成條藍紋咁既樣既。但呢條就提早變左身。已經係成魚既樣啦。

暫時得一張相,遲D 會愈影愈多。

[ 本文被freezefox在2006-11-14 20:16重新編輯 ]

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2006-11-14
藍面

新成員,同條馬鞍同期入倉!都係個零月到。但比條馬鞍大胆,一早開哂口,周圍搶野食。算係粗生既一樣魚。呢條只係兩吋到既幼魚,一般係應該未變身既(即係成條藍紋咁啦),但呢條就早早已經變左身。有人話係因為海入面d 藍面比人搶哂,無哂成魚,谷住d 幼魚都要「提早」變身,準備交配。係就陰公囉……

[ 本文被freezefox在2006-11-14 20:14重新編輯 ]

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2006-11-14
醫生蝦

我養左兩隻醫生蝦係個大缸到。頭頭尾尾都十個月!換瞉都換過七、八次。換一次大隻少少,換一次大隻少少。宜家變成缸中陀地!我要餵珊瑚都要先交保護費比呢兩位大佬先!若然唔係,就係到攪破壞,煩到死!我伸手入缸做野個陣,佢地夠胆「禽」上我手臀添架!

前排兩隻野生蝦仔,生到成缸都係,蝦子。點知第二朝訓哂,一粒都無剩。眼黎都係做哂D魚既宵夜多囉。

[ 本文被freezefox在2006-11-14 18:45重新編輯 ]