• 6072閱讀
  • 400回復

[日本]新手請教日本親子遊~~ [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 60  發表于: 2020-01-09
其實我想講既係,如果時間唔夠,我會建議你考慮另一條路線。 千葉縣!我下個月都係去呢到。之前幾年去日本滑雪,都係停一停千葉縣。因為有幾個景點幾值得去。

最出名當然係MOTHER FARM。四月去仲係最適當既時間。一來唔凍,二來仲有機會睇到油菜花田,甚至櫻花。 你小朋友鐘意動物,呢到就可以比佢親親大自然。

另外仲有個鴨川SEA WORLD 水族館,不過呢個就遠先先,搭車要搭好耐先去到。 你未必會考慮。

去千葉玩既話,我會建議你住係幕張。 幕張有間APA ,又平又有溫泉浸 (閒日計咋,一到星期六佢貴兩倍架)。附近又有OUTLET ,又有AEON MALL。OUTLET 直頭係可以係酒店行過去。AEON MALL都不過係十零分鐘車程。兩個地方都值得去。OUTLET 係比你太太去血拼的。AEON  MALL 唔單止SHOPPING,其實係好適合親子活動。因為佢有好多放電既鋪頭,同我地香港個間SUPER PARK 、冒險樂園 差唔多既野。當然,一大班小朋友去去玩會特別開心。淨係得你小朋友一個,就辛苦家長了。

仲有,由幕張去迪士尼都幾方便架。 咁你係幕張到住兩三晚,至少慳番唔少酒店錢。 幕張同東京比,你比同樣既價錢,得到既空間一定大過一倍。 千葉附近其實仲有好多日本人自己都好鐘意去既公園。你唔入東京,齋玩千葉都可以玩足一個星期。

當然,你係唔可能唔入東京的⋯⋯⋯玩兩晚啦。  

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 61  發表于: 2020-01-09
以下係幕張AEON MALL 入面幾家好岩帶小朋友去玩既店鋪:

Moff Cafe (動物CAFE)
http://moff-cafe.jp/shopinfo
AEON MALL 家庭購物中心3樓
+81 43-445-7055
星期五 10:00–20:00

Legend Sports heroes
http://www.legendheroes.co.jp/competition_list/

SPACE ATHLETIC “TONDEMI”
https://bandainamco-am.co.jp/kids/tondemi/makuhari-shintoshin/activity.html?area=kids
相關介紹 :
https://play-life.net/zh-CHT/plans/24871

離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 62  發表于: 2020-01-09
回 freezefox 的帖子
freezefox:其實我想講既係,如果時間唔夠,我會建議你考慮另一條路線。 千葉縣!我下個月都係去呢到。之前幾年去日本滑雪,都係停一停千葉縣。因為有幾個景點幾值得去。
最出名當然係MOTHER FARM。四月去仲係最適當既時間。一來唔凍,二來仲有機會睇到油菜花田,甚至櫻花。 你小朋友鐘意動 .. (2020-01-09 10:23) 

即係唔去河口湖同富士動物園?
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 63  發表于: 2020-01-09
至於入到東京,基本上,台場你係一定會去。

台場有LEGOLAND CENTER (但千萬千萬唔可星期六、日去,日本人都會去,你只會迫到想快D 走)。 有成層樓既高達睇,有大量商場,有世嘉遊戲中心,有科學館,有溫泉,有汽車展覽,有摩天輪,有宜家最新既光影館 (TeamLab) ⋯⋯⋯各式其式。一般黎講,一日係玩唔哂的。 你自己衡量。

之後⋯⋯⋯其實你都無咩時間剩了。 池袋也好,澀谷也好,是旦搵個地行下街,HEA 下,都夠鐘上機了。  

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 64  發表于: 2020-01-09
回 麻凡 的帖子
麻凡:諗都無諗過去巨蛋, 日本文化已經無參與好多年了, 我同我老婆都係, 都係停留木村後生的日劇年代, 唔須要趕潮流(講得出呢3 隻字都知OLD SCHOOL到一個點...), 我地唔知亦會唔太理而家日本最流行乜野, 後生仔去到一定會去邊等等.....而我個女都未"後生", 未駛煩住~~[表情] .. (2020-01-09 10:01) 

淺草、雷門寺、原宿、澀谷、晴空塔⋯⋯⋯

我大大話話去左大幾廿次日本,東京都十次八次⋯⋯⋯我一次都無去過上述呢D 地方。

東京鐵塔唔係有ONE PIECE 展既話我根本唔會去。

離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 65  發表于: 2020-01-09
freezefox:淺草、雷門寺、原宿、澀谷、晴空塔⋯⋯⋯
我大大話話去左大幾廿次日本,東京都十次八次⋯⋯⋯我一次都無去過上述呢D 地方。 [表情]
....... (2020-01-09 10:33) 

上述呢D 地方我上次去sai..........
sosad

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 66  發表于: 2020-01-09
freezefox:我宜家搭親飛機去日本、韓國或其他東南亞地方, 大時大節都係講緊二千鬆D,平時閒日就一千鬆D。 搭慣哂,你要我比八千蚊買張去咁近地方既機票,我會好唔慣⋯⋯⋯
黎緊我復活節去台中,如果我拎盡個價,來回連稅都係一千蚊都唔駛⋯⋯⋯   .. (2020-01-09 09:21) 

大時大節都可以咁平?how??
教下我啦~學你話,一家4口,淨機票都好重皮呀
只愛足球
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 67  發表于: 2020-01-09
回 麻凡 的帖子
麻凡:係咪話唔住東京駅, 住其他車站附近會平D? (2020-01-09 10:04) 

係呀, 咁多個JR 站, 東京駅最貴呀!

不過, 其實全部火車站附近 既酒店都貴,就算你去到品川,係正火車站隔離個D 酒店都係會貴D 。總之個原則係,你愈近車站就愈貴。 以東京駅為例,你5-10分鐘步行範圍內既酒店,撇除哂所有 4、5 星超豪酒店唔計,3 星都好,一家三口三人房都千幾蚊一晚。你搵到千頭都好本事了! 要行十幾分鐘個D就開始平,有機會搵到一千蚊樓下一晚。 有機會咋。仲要睇日子。

如果你離開東京駅呢個大站,向左右隔離既地鐵站附搵,就可以搵到好多平酒店了。 例如東京駅為中心既話,附近既日本橋、神田、京橋、八丁崛、茅場町、有樂町等等。總之,離開東京駅愈遠就愈易搵到平酒店。

上野都係架,愈近上野駅就愈貴。其他邊個JR大站都係差唔多。你去D 熱門大站就一定係咁。

新宿、池袋個D 會好D 。 當然,你住到品川或日暮里 就更平添啦。

但其實你唔係要經常搭JR既話,你根本唔需要住近JR 站。有時,住近其他地鐵、近鐵、私鐵站,仲方便。尤其你只係係東京巿內玩既話,你其實唔會成日搭山手線的。而東京JR 其實就只得一條山手線,其他全部都唔關JR事。

離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 68  發表于: 2020-01-09
freezefox:新年最貴。 復活節我反而成日可以搵到平機票。當然你既時間要靈活D 。唔可以限死個幾日。
所以老師買機票係特別貴D 的⋯⋯⋯ 呢點我明! (2020-01-09 09:26) 

新年都貴,但我覺得復活最貴
始終復活假最短,大家都谷埋果幾日
最平係summer,因為最長
只愛足球
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 69  發表于: 2020-01-09
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:上述呢D 地方我上次去sai..........
sosad[表情] (2020-01-09 10:38) 

咁我揀3分1至一半夠了~~~
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 70  發表于: 2020-01-09
回 麻凡 的帖子
麻凡:佢唔識的~~只係佢未去過日本, 聽到"東京"個心會興奮D咁解囉~~[表情] (2020-01-09 10:03) 

佢之前唔識者,但知道去日本後,佢唔多唔少都會留意下。又或者好似你咁同朋友、網友吹下水 ,收集下情報架嘛。 一陣唔小心信錯D 三姑六婆,個D 大媽景點全部入哂耳,係都要你編哂D 大媽景點入行程到,你就弊弊都無咁弊。愈早同佢打定底愈好呀。

離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 71  發表于: 2020-01-09
回 麻凡 的帖子
麻凡:機票貴囉...........[表情]
酒店都會貴左, 但酒店彈性大d, 貴咪唔住4-5星囉~~ (2020-01-09 09:50) 

如果去日本唔住4,5星,間房會細到得張床.................
或者考慮民宿
只愛足球
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 72  發表于: 2020-01-09
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:河口湖我宜家就係煩緊住宿[表情]  (2020-01-09 10:11) 

其實無咩煩架。一個字:錢!

我係你我就唔會煩呢個問題,難得去一次,又唔係個個月去,豪一次比佢啦。一晚半晚者。 你唔豪一晚出黎,將來後悔呀!

離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 73  發表于: 2020-01-09
freezefox:係呀, 咁多個JR 站, 東京駅最貴呀!
不過, 其實全部火車站附近 既酒店都貴,就算你去到品川,係正火車站隔離個D 酒店都係會貴D 。總之個原則係,你愈近車站就愈貴。 以東京駅為例,你5-10分鐘步行範圍內既酒店,撇除哂所有 4、5 星超豪酒店唔計,3 星都好,一家 .. (2020-01-09 10:44) 

九百幾條鐵........
其實即係應該定好我想去邊先, 再諗我須唔須要住近JR站, 然後先再諗酒店~~
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 74  發表于: 2020-01-09
freezefox:佢之前唔識者,但知道去日本後,佢唔多唔少都會留意下。又或者好似你咁同朋友、網友吹下水 ,收集下情報架嘛。 一陣唔小心信錯D 三姑六婆,個D 大媽景點全部入哂耳,係都要你編哂D 大媽景點入行程到,你就弊弊都無咁弊。愈早同佢打定底愈好呀。  (2020-01-09 10:46) 

所以咪要上黎收下料囉, 有邊D值得去, 邊D唔值, D三姑六婆講完我都知點駁嘛~~~