• 1695閱讀
  • 54回復

[日本]不爛尾的好友遊記 :宮古島之旅 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 30  發表于: 2019-10-25
回 freezefox 的帖子
freezefox:等兩年先得?有呢樣條件咩?  (2019-10-25 09:28) 

甩左P 就可申請啦
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 31  發表于: 2019-10-25
水淺既最大好處就係影相靚。因為當你潛到去十幾米水深既地方 ,就算個日幾好陽光,光線幾充足都好,你影出黎既野都係一片藍色。無哂紅色的。就算加左瀘鏡,效果都係一般。要顏色出番黎,你必須打燈。係水底拍攝,真係器材先決!無個套野你幾好技術都係假。但個套野又重又貴又「呀」位,我地呢D 初哥又點會投資落去。所以之前潛水影出黎既野,都係藍色為主,無咩色彩。

但淺水區就唔同了。陽光仲可以透進海底。有光線,就有顏色。珊瑚本身鮮豔既色彩就可以完美地呈現出黎:

再次慶幸船家有多一部潛水相機可以借我者⋯⋯⋯唔係真係空手而回:

[ 此帖被freezefox在2019-10-25 12:01重新編輯 ]

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32  發表于: 2019-10-25
以下附上其他「微距」作品。估唔到宜家D 潛水相機,細細部都有如此「功力」:

終於比我見到兩條碟魚啦:

好難先發現既海免,仲細過你隻手指尾:

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 33  發表于: 2019-10-25
潛水既部分就係咁多了。下星期放埋其他景點就可以完成呢個不爛尾既遊記啦!

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 34  發表于: 2019-10-25
回 廢托 的帖子
廢托:未正式去過 (2019-10-24 18:30) 

去沖繩揸下係OK的, 因為路夠平坦, 同時, 最好同伴本身識揸車.......
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 35  發表于: 2019-10-25
呢條咁長既橋, 有無氹仔10倍咁長呀?

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 36  發表于: 2019-10-25
freezefox:我地中午機去。到埗都已經五點幾。拎埋車,去到酒店,CHECK IN埋,都六七點了。一早訂左位食燒肉。上年食石恆牛,今年食宮古島。日本真係唔同地方有唔同既和牛食。雖然我就食唔出有咩大分別。不過,到宜家為止,我仍然認為咁多種和牛當中,都係飛驒牛最得我歡心。
食完晚飯 .. (2019-10-24 15:55) 

呢個情況我都試過, 即使你部機好靚, 算專業都唔會影到咁靚既星星,
因為天要好黑好黑, 先可以見倒好多好多星星, 但天咁黑又吸唔倒光去影,
所以係現場睇係超級感動果隻, 能夠影倒咁, 都真係好勁架啦........

如果你用當地既GPS係好容易指錯路, 反而如果用自己部手機 map下,
仲易D......

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 37  發表于: 2019-10-25
freezefox:我地今次住既酒店位於宮古島既南岸。呢到就係我間房既露台望出去既景啦。 如果你問,嘩,咁靚既海景,咁間房咪好貴囉?SORRY,除非你貪方便住巿中心,否則,你係宫古島任何一間酒店望出去,都係類似既無敵海景。對佢地黎講,呢D 海景同我地既樓景一樣係咁COMMON⋯; .. (2019-10-24 16:24) 

2粒鐘已經有咁既view, 幾舊水, 真係當去轉澳門, 分分鐘洗費仲平.......

我個住東京既朋友講, 佢話而家房價已經比之前貴左6倍了, 之前5000日元已經得,
而家係3萬.......不過唔知佢講係咩房........

都係多得D大陸人, 又去搶貴哂, 霸地盤........

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38  發表于: 2019-10-25
freezefox:揀呢到住就係貪佢酒店配套夠完善。餐廳都有十幾間。有自己既沙灘,有自己既水上活動中心,好多野都可以不假外求。你真係可以留係酒店玩幾日邊到都唔去的。大把活動。 而且宮古島南岸水質亦十分之優質。 係酒店既沙灘就咁行出去都已經可以浮潛了。所以我第一日既行程都係全部留係酒 .. (2019-10-24 16:35) 

我唔太好海上活動, 比我食下, 訓下, 有咁既靚景都夠哂啦......

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 39  發表于: 2019-10-25
freezefox:到達池間島 同船家會合之後。就直接到碼頭出發。 點知, 去到碼頭先發現原來佢地個架船唔係遊艇,只係加左摩打既艇仔(唔怪得團費平人一截啦) 。嘩,個半個鐘既船程就好似坐緊過山車咁,上下係咁拋不得止,D 浪打埋黎全身濕透。雖然著哂泳衣,感覺都唔係咁好受。好在一早食定暈浪 .. (2019-10-25 11:18) 

齋游水都正啦, 無人既話, 我分分鐘裸泳都似.........哈哈哈哈!

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 40  發表于: 2019-10-25
freezefox:換好潛水衣,整理好裝備,再問船家借埋部潛水相機(自己個部尋日壞左,即刻電郵問定船家借一部,好彩佢有多者,唔係咩相都影唔到)。
一落水,喎!不得了!不得了!真係一望無際既珊瑚礁群呀!
....... (2019-10-25 11:23) 

D深海魚好似要有一定既水壓先可以生存, 所以太淺水, 即使夠多珊瑚都未必會多魚, 係咪呢?

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 41  發表于: 2019-10-25
回 sun 的帖子
[quote]sun:

但同時,沖繩係全日本交通意外失事率最高既地方。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 42  發表于: 2019-10-25
回 sun 的帖子
sun:呢條咁長既橋, 有無氹仔10倍咁長呀? (2019-10-25 12:47) 

兩分鐘行完既橋會有幾長呀?

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 43  發表于: 2019-10-25
回 sun 的帖子
sun:呢個情況我都試過, 即使你部機好靚, 算專業都唔會影到咁靚既星星,
因為天要好黑好黑, 先可以見倒好多好多星星, 但天咁黑又吸唔倒光去影,
所以係現場睇係超級感動果隻, 能夠影倒咁, 都真係好勁架啦........
....... (2019-10-25 12:52) 

你要SET 腳架,推高少少個ISO ,然後曝光20-30秒。就咁影當然係影唔到。

當然,SET 機之外,客觀環境都係原因之一。 光害係星攝既大忌。另外,滿月又係另一個大忌。

當然,多雲既日子你都唔會影到好靚星河。

所以星攝都係一門學問。至少你要具備一D 天文知識。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 44  發表于: 2019-10-25
回 sun 的帖子
sun:2粒鐘已經有咁既view, 幾舊水, 真係當去轉澳門, 分分鐘洗費仲平.......
我個住東京既朋友講, 佢話而家房價已經比之前貴左6倍了, 之前5000日元已經得,
而家係3萬.......不過唔知佢講係咩房........
....... (2019-10-25 12:56) 

熱門地點,熱門酒店就會貴D 囉。 你住近地鐵站、火車站咪又貴D 囉。

不過宮古島D 酒店都算幾貴。我搵到兩間係一千蚊樓下既,環境、質素算係唔錯 。然後一跳就跳到二千尾三千頭。再去就四千幾五千。無哂中間個D。即係千零蚊至二千零蚊一晚個D 。

即係,一係你就平一平。一係你就貴一貴。無中間路線⋯⋯⋯