• 4532閱讀
  • 199回復

[其他]10月初有咩地方好玩推介?只考慮机程4小時左右 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2019-08-26
回 sun 的帖子
sun:除左東京,大阪,四国,長崎,北海道, (2019-06-17 17:21) 

福岡+北九州幾好呀
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2019-08-27
我的trip已定左在11月了, 名古屋先住2晚, 再駕車去經白村鄉, 留2-3小時, 即日去金澤, 住3晚, 落高山住1晚泡下, 再返名古屋2晚............

名古屋之前去過, 但只是留左好小時間, 不過今次再去, 都只會去行下個三井長島outlet, 白鳥庭園, 至於土X那個, 打算由高山返名古屋前去埋....

去程住榮站, 方便取車, 加上榮站比較行街方便.......

1) 知不知北陸駕車, 除左CEP, NEP, 我們還車會直接在名古屋機場, 知不知是否要加埋AEP 的7天pass? 還是唔加給予一程回程路費化算D呢  

2) 高山的味藏天閣, 山武店, 丸明? 外, 還有值得推介的飛驒牛嗎?

3) 金澤有那家好吃的越前蟹, 或松葉蟹? (11月應該蟹是當造)

愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2019-08-27
下?變左 11月?

我反而買左十月頭去沖繩宮古島既機票。上年同一時間去左石垣島,D 海水真係靚到不得了。今年再去多次。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2019-08-27
「 再駕車去經白村鄉, 留2-3小時, 即日去金澤」

嘩⋯⋯好辛苦者。同埋,山長水遠去到白村鄉,留個兩三個鐘咁小?

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2019-08-27
2) 高山的味藏天閣, 山武店, 丸明? 外, 還有值得推介的飛驒牛嗎?

我只去過味藏,但堅多人, 難搵位。最好早少少訂位。

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2019-08-27
回 freezefox 的帖子
freezefox:下?變左 11月?
我反而買左十月頭去沖繩宮古島既機票。上年同一時間去左石垣島,D 海水真係靚到不得了。今年再去多次。  (2019-08-27 10:54) 

前幾年有親戚在沖繩結婚, 當時我覺得唔熱, 但水一定凍, 游唔倒,
加上自己不喜水上活動, 好少去玩水的地方..........

宮古好似係咁做PROMO, 直航往返, 唔知咩環境, 你去完分享下......

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2019-08-27
freezefox:「 再駕車去經白村鄉, 留2-3小時, 即日去金澤」
嘩⋯⋯好辛苦者。同埋,山長水遠去到白村鄉,留個兩三個鐘咁小? (2019-08-27 10:55) 

根本上去得金澤已經係預左遠, 我又唔鐘意由松山或富山機場來回, 又要轉機
往立山又怕到時會封山, 咁未由名古屋出發, 當沿路欣賞一下秋葉.....

白村唔住的話, 基本上都係行大街, 上展望台, 2-3小時唔會太少吧......

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2019-08-27
freezefox:2) 高山的味藏天閣, 山武店, 丸明? 外, 還有值得推介的飛驒牛嗎?
我只去過味藏,但堅多人, 難搵位。最好早少少訂位。  (2019-08-27 10:58) 

你係唔係搵人打電話幫你訂? 好似要識講日文的人才可以預留, 佢唔接受國外人預訂.......

打算住佢旁邊的櫻庵, 方便唔洗泊車又隔離, 住得果一晚唔通仲要周圍去.......

呢個地方一到晚上又黑哂, 只可早上行老街, 朝市, 本來想住green果間, 不過最後都係算.....

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2019-08-27
回 sun 的帖子
sun:前幾年有親戚在沖繩結婚, 當時我覺得唔熱, 但水一定凍, 游唔倒,
加上自己不喜水上活動, 好少去玩水的地方..........
宮古好似係咁做PROMO, 直航往返, 唔知咩環境, 你去完分享下...... (2019-08-27 11:39) 

11月就一定凍的了。唔怕凍都仲可以落水(我講潛水,唔係游水)。

10 月 就絕對唔凍,岩岩好。 唔會熱到好辛苦,但落水又好舒服。最緊要係,過左颱風季節,唔怕撞正打風。又唔算係旺季,唔會有人滿之患。

宮古島係石垣島附近,係無石垣開發得咁多,會保留更多大自然氣息。但相差不會太大。石垣我去過,無得頂。相信宮古都唔會差幾多。

而且,全日本十大沙灘,有三個係宮古島。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2019-08-27
回 sun 的帖子
sun:根本上去得金澤已經係預左遠, 我又唔鐘意由松山或富山機場來回, 又要轉機
往立山又怕到時會封山, 咁未由名古屋出發, 當沿路欣賞一下秋葉.....
白村唔住的話, 基本上都係行大街, 上展望台, 2-3小時唔會太少吧...... (2019-08-27 11:43) 

我意思係,你即日去哂名古屋、白村鄉、金澤,三個地方,好趕好辛苦。坐車多過去玩。

11月我唔記得白村鄉仲有冇紅葉,可能過左紅葉期都唔定。不過就算無紅葉,坐兩三個鐘車去到,留兩三個鐘,又坐兩個鐘車去金澤。我個人就唔太喜歡咁既行程了。

白村鄉你齋行大街同上展望台,咁就梗係兩個鐘都夠了。但完全係浪費!白村鄉最美既地方一定唔係呢D 企滿遊客既地方。

我會選擇係高山巿住一晚。
[ 此帖被freezefox在2019-08-27 12:02重新編輯 ]

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2019-08-27
回 sun 的帖子
sun:你係唔係搵人打電話幫你訂? 好似要識講日文的人才可以預留, 佢唔接受國外人預訂.......
打算住佢旁邊的櫻庵, 方便唔洗泊車又隔離, 住得果一晚唔通仲要周圍去.......
....... (2019-08-27 11:46) 

我第一次去係WALK IN 的。好好彩,可能閒日,加上夜,等左唔係太耐就有位。

第二次去,佢連等位都唔比等位。話全日都爆了。

未試過預訂。但要預訂可以有兩個方法,一,叫酒店幫你預訂。二,宜家有D 網站係有專人係日本幫你預訂食店的。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2019-08-27
回 sun 的帖子
sun:我的trip已定左在11月了, 名古屋先住2晚, 再駕車去經白村鄉, 留2-3小時, 即日去金澤, 住3晚, 落高山住1晚泡下, 再返名古屋2晚............
名古屋之前去過, 但只是留左好小時間, 不過今次再去, 都只會去行下個三井長島outlet, 白鳥庭園, 至於土X那個, 打算由高山返名古屋前去埋.. .. (2019-08-27 10:09) 

1) 知不知北陸駕車, 除左CEP, NEP, 我們還車會直接在名古屋機場, 知不知是否要加埋AEP 的7天pass? 還是唔加給予一程回程路費化算D呢  

你係咪想講 AIP ?

分別不大,如果只係一程車。比我會訂埋,費時煩。唔差個幾百YEN。

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2019-08-27
freezefox:11月就一定凍的了。唔怕凍都仲可以落水(我講潛水,唔係游水)。
10 月 就絕對唔凍,岩岩好。 唔會熱到好辛苦,但落水又好舒服。最緊要係,過左颱風季節,唔怕撞正打風。又唔算係旺季,唔會有人滿之患。
....... (2019-08-27 11:57) 

睇下你分享先,我都係果句,唔玩水的地方會好悶

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2019-08-27
freezefox:我意思係,你即日去哂名古屋、白村鄉、金澤,三個地方,好趕好辛苦。坐車多過去玩。
11月我唔記得白村鄉仲有冇紅葉,可能過左紅葉期都唔定。不過就算無紅葉,坐兩三個鐘車去到,留兩三個鐘,又坐兩個鐘車去金澤。我個人就唔太喜歡咁既行程了。
....... (2019-08-27 12:00) 

名古屋一早拎車去白村,先在高原蛭野SA休息下,再去白村留2~3小時,
駕車1个鈡左右便到金澤。

到金澤可能到黄昏,但我留3晚喎,乜都夠。。

回程我係住高山1晚呀,之後返名古屋途經土歧outlet会行下,
基本唔長途的。。

其實我計劃去白村第一時間開去展望台,之後泊返在村口橋旁的停車場,行下大街小巷,如果真的唔夠玩,下次睇櫻花囉。边可能一次睇哂所有野,加上白村都很商業下,未必我心目中的想像。。。

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2019-08-27
freezefox:我第一次去係WALK IN 的。好好彩,可能閒日,加上夜,等左唔係太耐就有位。
第二次去,佢連等位都唔比等位。話全日都爆了。
....... (2019-08-27 12:04) 

我有住在日本朋友的,親戚都識講,要這樣訂的話我都可以叫他幫忙一下。。
walk in我唔博了,時間晤就。。