• 5158閱讀
  • 191回復

[日本]北海道札幌美瑛富良野星野小樽8天遊 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 30  發表于: 2018-06-12
回 Alan0502 的帖子
Alan0502:提供一個plan行程既網頁比你參考,可以自己加景點落去,景點與景點之間既行車時間會幫你計埋
https://www.trip-jam.com/viewer/zh_TW (2018-06-12 17:44) 

咁正?

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 31  發表于: 2018-06-14
回 太伊 的帖子
太伊:好chur[表情]
北海道係適合慢慢行既地方,睇到你一日去好多地方咁,其實有D浪費左呢個地方
Day 1
....... (2018-06-12 16:02) 

Day1
點解會book一間同你既行程完全唔順路,又遠既地方做你第一日既住宿?
其實旭川有好多好平既地方住,定你對民宿有情意結?

其實初始唔識旭川/東川, 只係收order話要去美瑛/富良野2晚, 又驚全花景2日小朋會悶, 所以夾埋旭川. 之後發覺旭川酒店好多都無房(我2大3小一間房好多酒店system都唔cater), 最後見呢間無乜人住過, send去問又好helpful, 所以揀左呢間

Day2
旭山動物園,其實你有三小朋友既話,你預朝早行晒動物園係會有D趕
我呢個大人行都行兩個幾三個鐘…小朋友如果比較好奇睇動物既話其實會可能再花多少少時間

呢個最終可能都係半日, 但會早d出發. 小朋友對動物有興趣的, 但父母體力有限, 試過海洋公園/迪士尼好辛苦

而Patchwork Road你齋兜既話其實你同冇去過係冇咩分別
呢條路即使唔踩單車,都有D位係落車欣賞下附近唔同丘陵綠油油既環境

主要係怕小朋友悶, 所以唔敢stay太耐. 不過如果你覺得panaorama更靚的話. 咁我可以day 2早上去雪山, 下午旭川動物園. 咁day 3早上就直接去panorama, 然後再落富良野/星野, 咁可能無咁趕

Day3
7月大雪山溶雪架喎,你上去可能冇咩野做
富田農場其實都有野食,食野唔係特別貴
所以唔一定要特登去第度食完野再去
同埋富田農場近彩香之里,睇花黎講自駕

你呢三個地方應該揀兩個地方,一個朝早一個晏晝去就夠,三個地方之餘你仲要去星野渡假村,成日又係會超趕咁

大雪山係我想去, 知道應該無雪, 只係希望同小朋友上去行下山, 最重要係無咁多人

尋日同朋友傾開, 佢話富田農場其實無乜特別(主要都係花田花海, 其他地方都可以有), 但超多人! 因為所有旅行團都會去, 可以skip <-  考慮當中

Day5
千歲水族館係一個行程唔係一個休息點

呢個我同意係行程

Day 6
鱗友朝市 雖然我冇去過,但睇落都幾細下,唔肯定有冇蟹食
小樽三角市場D價錢就麻麻地,同埋都係好細
去場外市場食蟹相對比較抵同舒服
同埋小樽都好難玩到一日,你倒不如食完蟹去余市定仁木町有D生果園任摘,或者去場外市場食完,中午先出發去小樽

我揀鱗友係貪佢local, 無咁多遊客. 場外市場食完先入小樽 <- 呢個似乎唔錯~
余市本來都想去, 但怕坐太多長程車, 如果小樽玩唔到一日, 會重新考量去

其實係想去睇花, 但十大以小為尊, 好多時都考慮左佢地先, 所以睇花行程會少左(尤其是我個仔淨係諗住食食食

好多謝你意見, 要再同太太商量一下
離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32  發表于: 2018-06-14
回 ODIN 的帖子
ODIN:冇話唔得的,當年我坐巴士去,同自駕比,係兩回事...
旭川動物園可以玩一日,係因為佢地睇埋企鵝巡遊
....... (2018-06-12 15:56) 

我倆公婆係想睇花的, 但我個女企唔定, 個仔又淨係諗住食, 所以兩難
離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 33  發表于: 2018-06-14
Alan0502:提供一個plan行程既網頁比你參考,可以自己加景點落去,景點與景點之間既行車時間會幫你計埋
https://www.trip-jam.com/viewer/zh_TW (2018-06-12 17:44) 

呢個正~
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 34  發表于: 2018-06-14

試過係幾正,但想問問有冇得export出去o係Google Map度用??
離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 35  發表于: 2018-06-14
回 myrmidon 的帖子
myrmidon:Day1
點解會book一間同你既行程完全唔順路,又遠既地方做你第一日既住宿?
....... (2018-06-14 10:13) 

你個仔鍾意食咩?
我去北海道主要都係食

小朋友對動物有興趣既話,咁你最好預返三四個鐘去旭山動物園…雖然你體力有限
(唔係旭川動物園 )

富田農場真係超多人架,如果你想少人D既話可能上富良野既日之出公園會好D
我兩年前7月頭去都冇咩人,而都有好多花

Panorama同Patchwork真係好個人既,你要照顧小朋友你就真係計一計車程會好D

小樽去余市半個鐘,以札幌去小樽一日遊黎講,你朝早去小樽,下午去余市,夜晚返小樽就唔會太長途車既
BTW 小樽條運河夏天真係冇咩特別靚,同埋我覺得夜晚係靚過朝早,有雪靚過冇雪…
離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 36  發表于: 2018-06-14
回 太伊 的帖子
太伊:你個仔鍾意食咩?[表情]
我去北海道主要都係食
小朋友對動物有興趣既話,咁你最好預返三四個鐘去旭山動物園…雖然你體力有限 [表情]
....... (2018-06-14 16:51) 

旭山動物園, 無錯
我成日話人記錯 XDXD
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 37  發表于: 2018-06-15
myrmidon:Day1
....... (2018-06-14 10:13) 

其實,如果你個小朋友唔係好沉迷打機的,去下遊外睇花未必會悶親佢地...

香港實在係冇咩地方比佢地走動下...

而如果見到有個地方有咁大片花園,而你又肯花D心機同佢地低低地玩下

可能有意外收獲都未定...
離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38  發表于: 2018-06-15
回 太伊 的帖子
太伊:你個仔鍾意食咩?[表情]
我去北海道主要都係食
小朋友對動物有興趣既話,咁你最好預返三四個鐘去旭山動物園…雖然你體力有限 [表情]
....... (2018-06-14 16:51) 

佢乜都鍾意食
燒肉, 蟹, 刺身, 乜都啱
離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 39  發表于: 2018-06-15
回 ODIN 的帖子
ODIN:其實,如果你個小朋友唔係好沉迷打機的,去下遊外睇花未必會悶親佢地...
香港實在係冇咩地方比佢地走動下...
....... (2018-06-15 09:13) 

超鍾意打機, 係我唔俾佢地成日打.

不過佢地未睇過花田, 都應該有新鮮感, 會好興奮的
離線Alan0502
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 40  發表于: 2018-06-15
回 ODIN 的帖子
ODIN:試過係幾正,但想問問有冇得export出去o係Google Map度用??
 (2018-06-14 10:18) 

好似唔可以export去google到,剩係得print out
離線Alan0502
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 41  發表于: 2018-06-15
小樽有士多啤梨園,可以帶小朋友去玩下摘下
離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 42  發表于: 2018-06-15
myrmidon:佢乜都鍾意食 [表情]
燒肉, 蟹, 刺身, 乜都啱 (2018-06-15 11:50) 

札幌一定要食根室花ネペ,迴轉壽司黎,雖然已經好多人識好多人去,但都真係好好味
離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 43  發表于: 2018-06-15
回 太伊 的帖子
太伊:札幌一定要食根室花ネペ,迴轉壽司黎,雖然已經好多人識好多人去,但都真係好好味[表情] (2018-06-15 14:49) 

根室花丸!
我上網搵過下, 好多人推介~

我旭川食呢間
https://www.google.com/maps/place/Toriton+Asahikawa/@43.7346316,142.386914,17z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x5f0ce7d99d67802b:0x6b3bd7882775195!8m2!3d43.7346277!4d142.3891028
[ 此帖被myrmidon在2018-06-15 18:21重新編輯 ]
離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 44  發表于: 2018-06-15
Alan0502:小樽有士多啤梨園,可以帶小朋友去玩下摘下 (2018-06-15 13:36) 

有無資料/link?
我睇過余市嗰d, 7月唔係士多啤梨